Durerea este un fenomen subiectiv, complex, cu consecințe diverse, care se regăsesc la nivel funcțional-structural si psihocomportamental. Spre deosebire de durerea acută, care are funcția de semnalizare a unei leziuni tisulare, durerea cronica generează un sindrom complex de tulburări fizice si psihice.

Durerea este un simptom tratabil.  Scopul tratamentului durerii este îmbunătățirea funcționarii,  permițând individului sa lucreze si sa participe la activitățile zilnice.

DUREREA ACUTĂ

Durerea acută trădează,  din punct de vedere biologic,  o destrucție tisulară cu potențial de gravitate.  Este,  de fapt,  un semnal de alarmă al organismului,  menit să-i permită oprirea unei activități distractive,  facilitând procesul regenerator.

Durerea acută rezulta în cea mai mare parte din boala,  inflamație sau lezarea țesuturilor.  Acest tip de durere apare în general brusc,  de exemplu după traume sau intervenții chirurgicale,  și poate fi însoțit de anxietate sau stres emoțional.  Cauza durerii acute poate fi de regula diagnosticată și tratată iar durerea este autolimitata,  adică este limitata la o perioada de timp și la o anume severitate.  In unele cazuri rare ea poate deveni cronică.  Servește ca o avertizare privind o boala ori o amenințare pentru organism.  Durerea acuta poate fi cauzată de multe evenimente sau circumstanțe, incluzând:

  • Intervenție chirurgicala
  • Oase rupte
  • Lucrări dentare
  • Arsuri sau tăieturi
  • Travaliu și naștere

DUREREA CRONICA

Durerea cronică este privită ca reprezentând boala însăși.  Ea poate fi mult înrăutățită de către factorii de mediu și cei psihologici.  Durerea cronică persista o perioada de timp mai lunga decât durerea acuta și este rezistentă la majoritatea tratamentelor medicale.  Ea poate și adesea chiar cauzează probleme grave pentru pacient.  Semnalele dureroase rămân active în sistemul nervos timp de săptămâni,  luni sau ani.  Efectele fizice includ tensiunea musculara,  mobilitatea limitata,  lipsa de energie și schimbări în pofta de mâncare.  Efectele emoționale includ depresie , supărare, anxietate și teama de reîmbolnăvire.  O asemenea temă poate împiedica persoana sa revină la munca sa obișnuita sau la distracțiile sale.

Cauzele frecvente de durere cronică includ:
•    Durerea de cap
•    Durerea dorsolombara
•    Durerea legată de cancer
•    Durerea artritica
•    Durerea neurogena (durerea rezultată din lezarea nervilor)
•    Durerea psihogena (durere datorată nu unei boli trecute sau leziuni sau vreunui semn vizibil de leziune interioară)

Durerea cronică poate avea la origine o traumă inițiala/leziune sau infecție sau poate existata o cauza permanentă a durerii.  Totuși,  unii oameni suferă de durere cronică absența oricărei leziunileziuni trecute sau a oricărei dovezi de leziune corporala.  Sute de sindroame dureroase sau tulburări compun spectrul durerii.  Exista cele mai benigne,  trecătoare senzații de durere,  cum sunt cele ca înțepătură de ac.

Exista durerile nașterii,  durerea infarctului miocardic,  precum și durerea ce uneori survine după amputarea unui membru.  Exista și durerea care însoțește cancerul și durerea care urmează unei traume severe,  cum este cea legată de leziuni la nivelul capului și al coloanei vertebrale.

Sindroamele dureroase cornice frecvente la nivelul unității noastre sunt:

  • afecțiuni reumatologice (lombalgii, sciatalgii, radiculopatii, artrite/periartrite, afecțiuni musculare inflamatoare, artroze decompensate, epicondilite, tendinite, bursite, guta
  • afecțiuni neurologice (migrene, nevralgia de trigemen, nevralgia cervicobrahiala, fibromialgia, polineuropatii, radiculopatii, zona zoster)
  • hernii de disc cervico-dorso-lombare
  • durerea cronică datorata evoluțieii unor afecțiuni neoplazice
  • durerea cronică din cadrul afecțiunilor cardiace, digestive

Tratamentul durerii la pacientii din cadrul clinicii noastre respecta ghidurile de practica clinică:

A.    EVALUAREA DURERII are drept scop elaborarea unui plan terapeutic rațional si se face inițial si periodic cu ajutorul “Fisei de evaluare a durerii”.   Pe baza Fisei de evaluare a durerii,  asistentul medical stabilește scorul durerii pacientului pe care il notează in Planul de Îngrijiri si informează medicul curant.   Fisa de evaluare a durerii consta in obținerea de informații din anamneza pacientului (debutul,  caracterul si simptomele asociate) si din evaluarea intensității durerii pe scala:
VAS:
o    Scală numerică: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 (de la durerea obișnuită pana la durerea cea mai severă):
1.    Durere usoara – scor 1 – 3
2.    Durere moderata – scor 4 – 6
3.    Durere severă – scor 7 – 10
–    FACES Wong-Baker:
o    Scala vizuala: pe baza de emoticoane

Principii in evaluarea durerii:

  • pacientul trebuie crezut întotdeauna
  • dacă sunt mai multe dureri, fiecare durere se evaluează separat
  • trebuie încurajată discuția despre durere, nu întotdeauna bolnavul cu durere cronică își arată durerea
  • dacă pacientul nu poate discuta:
    –    observațiile aparținătorilor
    –    alte semne verbale: gemete,  suspine
    –    expresii faciale,  posturi neobișnuite,  apăsarea/masarea zonei dureroase
    –    modificarea unor valori fiziologice (TA)
    –    răspunsul la o doză test de analgetic

B.    TRATAMENTUL DURERII

Durerea Poate fi controlată prin:

  1. utilizarea schemei terapeutice în trei trepte conform OMS,  în funcție de intensitatea durerii;
    – treapta I de tratament: paracetamol + antiinflamator nesteroidian + adjuvante
    – treapta II de tratament: paracetamol + antiinflamator nesteroidian + derivat de morfina (tramadol / DHC) + adjuvante
    – treapta III de tratament: paracetamol + antiinflamator nesteroidian + derivati de morfina   (tramadol / DHC) + morfina + adjuvante
  2. medicamente analgezice,  cum ar fi acetaminofen (paracetamol) sau antiinflamatoare nesteroideene,  cum ar fi aspirina, diclofenac, ketoprofen, dexketoprofen etc
  3. medicatia specifica afectiunilor cardiace, digestive care au ca și manifestare clinică durerea
  4. o dietă sănătoasă
  5. suplimentarea dietei cu vitamina D.  Studii recente indica faptul ca o deficienta de vitamina D în dieta zilnică poate contribui la durerile cronice.  Vitamina D este vitală pentru absorbția calciului și fixarea lui în oase și îmbunătățirea forței musculare
  6. exerciții fizice zilnice,  cum ar fi plimbat sau înotul
  7. somnul suficient
  8. terapii fizicalesi kinetoterapie

Sfaturi utile pentru pacienții cu durere cronică:

  • adoptați o dieta sănătoasă, echilibrata
  • încercați sa îndepărtați stresul din viața cotidiană, acesta intensifică si întreține durerea cronică
  • renunțați la fumat, deoarece acest obicei poate agrava durerea
  • reduceți consumul de alcool, deoarece agravează problemele de somn
  • practicați exerciții de respirație profundă sau de meditație va ajuta sa va relaxați
  • practicați exercițiu fizic zilnic, deoarece termina ameliorarea durerii cronica, prin eliberare de endorfine
  • apelați la masaj, pentru calmarea durerii
  • nu ezitați să apelați la psihoterapia individuală sau la cea de grup