1. GHID DE PREGĂTIRE PENTRU ANALIZE DE LABORATOR

A se vedea sectiune de pregatire din cadrul Laboratorului MACTA

2. GHID DE PREGATIRE PENTRU GASTROFIBROSCOPIE

Daca vi s-a recomandat efectuarea unei gastroscopii in cadrul clinicii MACTA va oferim urmatoarele sfaturi despre pregatirea acestei investigatii:

  • trebuie sa fiti de acord cu efectuarea acestei investigatii pe care medicul nostru v-o va explica in amanuntime;
  • dacă se recomanda eventual si efectuarea de biopsie este necesar un bilanţ al hemostazei si un control preanestezic;
  • daca sunteti sub tratamant cu anticoagulante sau antiagregante trebuie sa spuneti atat anestezistului cat si medicului care efectueaza gastroscopia;
  • în seara dinainte şi în dimineaţa examenului nu trebuie sa măncati si sa beti nimic;
  • se poate administra medicaţie preprocedurală la pacientul axios.

3. GHID DE PREGĂTIRE PENTRU COLONOSCOPIE

Dacă vi s-a recomandat efectuarea unei colonoscopii în cadrul clinicii MACTA va oferim urmatoarele sfaturi pentru o buna pregatire pentru investigatia aceasta: în vederea efectuǎrii unei colonoscopii de calitate, intestinul dumneavoastra trebuie sǎ fie curat, pentru a permite endoscopistului o buna vizualizare a tuturor modificarilor existente pe intregul traiect colo-rectal.

Cu o zi inainte de colonoscopie este ideal de a nu mânca nimic și de a consuma numai lichide, chiar in cantitate abundenta pentru a nu va deshidrata, mai ales in urma scaunelor numeroase care vor apare dupa laxativele administrate.

Se poate servi un mic dejun compus din carne, brânzǎ, iaurt, ouǎ, ingheṭatǎ, ceai, cafea, paste, pâine albǎ(evident nu toate acestea odata) și apoi numai lichide (apǎ, ceai, sucuri, zeamǎ de compot).

Cu doua zile anterior colonoscopiei, este bine a nu se consuma fructe sau legume bogate in seminṭe precum: roșii, struguri, smochine.
Preparate medicale cu fier sau cǎrbune medicinal se întrerup cu cel puṭin 3 zile anterior colonoscopiei deoarece pot genera rezultate false.
Nu trebuie sa consumati nimic in ziua colonoscopiei sau, după pregatirea cu solutie sa mancati inainte cu 4 ore de investigatie.
Recomandam pregatirea cu FORTRANS 4 plicuri pe care le veți dizolva in apa (fiecare plic intr-un litru de apa) dupa urmatoarea schema:

  • Incepeti din dupa-amiaza zilei precedente colonoscopiei, de la orele
    14-16 consumand din 20 in 20 minute cate 200-250 ml pana terminati primii 2 litri. In dimineata colonoscopiei beti restul de 2 litri avad grija de a termina solutia cu cu 4 ore inainte de investigatie (va calculati ora de incepere si ritmul in care consumati ultimii 2 litri de solutie). Puteti sa beti apa plata in acest timp dar nu mai mancati nimic.
  • O alta varianta este solutia de ENDOFALK dar cu grija de a dizolva cate 2 pachete de pulbere pentru fiecare litru de apa ( deci in total 8 pachete pentru 4 litri de apa)

Noi va recomandam pregatirea pentru colonoscopie sa o efectuati in cadrul clinicii MACTA sub supravegherea noastra medicala, cu ata mai mult cu cat urmati eventual si alte tratamente medicamentoase pentru alte afectiuni.